Over

Wij zijn een aantal enthousiaste bibliothecarissen uit het hele land die hun diepgaande kennis over literatuur willen delen met andere lezers.

Wij proberen werk van onbekende auteurs en debuten te promoten, lezers te bewegen uit hun gebruikelijke leesbubbel te komen en het avontuur met het onbekende aan te gaan.

Onze inspiratiebron is de Engelse website Whichbook.net, waar we onze lees- en schrijftraining kregen van oprichter en innovator Rachel van Riel.

Wie zijn wij?

Koos Bronts

KoosB

Ik werk bij het Groninger Forum als bibliothecaris. En daarvoor al tientallen jaren in diverse bibliotheken en diverse functies. Als geboren, getogen en gebleven Groninger.
Privé ben ik geen volger van actuele titels. Mijn boekenkeuze is veelal op toeval gebaseerd, al landt die vaak in Oost-Europa.
Charles Dickens schreef ooit, dat het een prachtig feit is om er over na te denken, dat elk menselijk wezen is samengesteld om een diep geheim en mysterie voor elkaar te zijn. Met regelmaat geeft een boek een opening naar andere ideeën of gedachten en zie ik door een kiertje een beetje van dat mysterie. Muziek, mijn andere passie, opent weer andere kiertjes.
Ik ben er blij mee en vind het leuk om via Welk boek nu? mijn leeservaring te mogen delen met anderen.

Marlene Hoogeveen

ken je collega

Boekspecialist met ervaring in meerdere disciplines: als bibliothecaris, collectie-samensteller, boekrestaurator en vertaler. Mijn fascinatie voor boeken en taal begon al op heel jonge leeftijd. Dat ik nu na meer dan veertig jaar nog steeds echt inhoudelijk met mijn vak bezig kan zijn vind ik fascinerend. Zelf verhalen vertellen kan ik niet, maar van het lezen van verhalen krijg ik nooit genoeg!

Tineke Datema

tineked

Het leren lezen van mijn eerste letter is een herinnering die me altijd bijgebleven is, het was een magisch moment. Later pinkte ik stiekem een traantje weg bij Alleen op de wereld van Hector Malot. Ik werd bibliothecaris omdat ik van lezen hield. Boeken zorgen voor gespreksstof in leeskringen of helpen ouderen om herinneringen op te halen als ze genieten van een mooi voorleesverhaal over vroeger. Bijdragen aan leesplezier is mijn roeping. Na duizenden letters lees ik nog steeds nieuwe boeken die mij raken of mijn kijk op de wereld veranderen.

Leo Willemse

leo bij amsterdamfm april 2018

Ik werkte tussen 1973-2017 als bibliothecaris voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Lezen is mijn tweede natuur. Romans, gedichten, strips, boeken over muziek, natuur en sport- het is me nooit genoeg. Het hoeft niet altijd actueel te zijn, daar zorgt het ‘Welk boek nu?’ blog wel voor. Sinds 2006 praat ik op Radio Amsterdam FM regelmatig over boeken. Voor de OBA schreef ik bijna wekelijks een Boekenblog. Dat doet ik nu eens per maand voor de bibliotheek Waterland.
Mijn andere ‘afwijking’ is muziek: The Beatles, Alison Krauss, Stevie Wonder, Ray Charles, Miles Davis en W.A. Mozart zijn een paar van mijn vele helden. Ook houd ik veel van mijn echtgenote, mijn twee zonen, en ik geniet van mijn vrienden.

Els Willems

IMG_1940.jpg

Ik zit al meer dan vijfendertig jaar in het boekenvak: als bibliothecaris, boekverkoper, recensent en blogger. Zes jaar lang was ik coördinator en hoofdredacteur bij het helaas gesneuvelde project WelkBoek. Ik ben een fanatieke fictielezer, maakt niet uit in welke vorm en ik houd van allerlei genres. Ik heb een voorliefde voor creatief schrijven en geef graag leesadvies aan wie het maar wil horen. Zo kan ik een een hoop van mijn nuttige- (en minder nuttige) kennis over wereldliteratuur kwijt. Dat is mede de reden dat ik dit blog begon, net als mijn eigen blog: https://stukgelezen.wordpress.com

Ik reis graag Europa door in mijn rode VW camper. Ik ben een import Groningse, waar ik al dertig jaar in het stadshart woon, en waar ik regelmatig jazz-en wereldmuziekconcerten bezoek.

Henny van Laarhoven

henny

Ik was zeventien jaar verbonden aan de bibliotheek Eindhoven. Een passie voor lezen heb ik al mijn hele leven. Ik lees verschillende genres uit alle werelddelen. Door mijn achtergrond als historicus hebben literaire romans met een vleugje geschiedenis wel een streepje voor. Ik zie lezen als een portaal om me te ontwikkelen, een levenslange bron van ontspanning en een mogelijkheid om even te vluchten van de waan van alledag. Het ‘Welk boek nu?’ blog vind ik zo leuk omdat ik hierdoor bijzondere titels lees die ik in het reguliere circuit minder gauw tegen kom.

Margreet de Groot

margreet profiel

Ik ben Leesconsulent primair onderwijs bij Biblionet Groningen. Als voormalig proeflezer van de opgeheven website WelkBoek.nl heb ik al verschillende boeken gelezen die ik zelf nooit zou hebben ontdekt maar die mooi en speciaal zijn. Daarom ben ik blij dat we met het ‘Welk boek nu?’ blog doorgaan, om lezers te helpen met het kiezen van bijzondere boeken.

‘If you only read the books that everyone else is reading, you can only think what everyone else is thinking.’  
Haruki Marakami

Ton de Kruijff

img_8076

Ik werk sinds mijn zestiende in bibliotheken en lees graag romans uit Amerika en Oost-Europa maar ik struikel ook graag per ongeluk over een totaal onbekend boek. Ik weet het verder niet eigenlijk, ik lees maar wat.

Joke Hendriks

joke

Sinds een aantal jaren doe ik mee met het project WelkBoek en nu bij het blog. Erg leuk om weer een nieuw boek te lezen en te bespreken. Fijn om nieuwe boeken te ontdekken!

Na mijn werk bij de Bibliotheek Kop van Overijssel als Specialist Educatie waar ik  als Leesconsulent scholen en ouders over boeken adviseerde en aan boekpromotie deed volg ik nu een opleiding voor NT2 docent. Privé zing ik bij een koor, en sport ik af en toe. Bij mijn huis in Noordwolde heb ik een minibieb opgehangen. Het is leuk en gezellig om te zien dat de boeken daarin regelmatig geruild worden…

Tieske Slim

6B10EC1F-AC84-4684-8957-C0D0BA9A6CBF

Vertaler Tsjechisch, jarenlang gewerkt in de bibliotheekwereld. Laatste vertaalfeit: de roman van Jiri Kratochvil.

Ingeborg Roos

ingeborg

Ik werk bij de Bibliotheek Kennemerwaard. Mijn hobby’s zijn altijd verweven met mijn werk: van paardrijdinstructrice naar reisbureau en sinds tien jaar werkzaam in de bibliotheek. Sporten deed ik graag maar met gewrichts-problemen houd ik het nu bij mijn elektrische fiets, waar ik samen met mijn grote liefde stad en land mee af fiets. Onze twee prachtige zoons hebben sinds kort het nest verlaten en we wonen nu weer met zijn twee in Groet aan duinen en zee.

Wim Donkersloot

wim

Ik werk bij de Bibliotheek CultuurPunt Altena. Mijn boeken- en elpeekast is het meest dominante in mijn woonkamer. Hoewel bijna zestig, heb ik nog steeds iets van een nieuwsgierig jongetje. Plattelander door keuze. Heb beroepsmatig al heel wat functiebenamingen doorstaan, maar in mijn paspoort staat ‘bibliothecaris’. Ik heb het graag over The Beatles, maar vrouw en kinderen staan op nummer een!

Anita Waaijen

anita

Ik werk al 40 jaar in de bibliotheek en ben een leesfanaat. Verder heb ik nog andere hobby’s: lekker koken, dahlia’s kweken, moestuinieren en vakantie vieren. Veel zien, al wandelend of fietsend.
Ik houd van boeken met psychologische diepgang en onderhuidse humor. Ben nu bezig met Hilary Mantel, een aanrader.