Robert Seethaler – De Weense sigarenboer

weense

Ondanks de prettige, lichtvoetige toon van dit boek, brengt een onweer al op de eerste pagina onheil over het leven van Franz. Hij verlaat de provincie en gaat in Wenen in de leer bij een levenswijze sigarenboer. De klanten en de kranten brengen de veranderende wereld in de winkel. Het is 1938. Het jaar van de Anschluss van Oostenrijk bij Nazi Duitsland. Een van de klanten is Sigmund Freud. Met hem heeft Franz wonderlijke gesprekken. Over het leven en, natuurlijk, zijn liefdesleven. Maar als het bliksemt in Wenen en de sigarenboer wordt getroffen door de Nazi’s, ligt het leven van Franz aan duigen. In stijl met de beheerste toon van het boek, neemt hij revanche, maar helaas voor hem hebben Nazi’s geen humor.

En op dat moment nam hij de stank waar. Onder het plaveisel leek het te broeien en erboven flakkerden de meest uiteenlopende uitwasemingen. Het rook naar afvalwater, naar urine, naar goedkoop parfum, oud vet, verbrand elastiek, diesel. paardenstront, sigarettenwalm, straatteer.
‘Voelt u zich niet lekker, jongeman?’ Er was een dametje naast hem komen staan dat met haar rood ontstoken ogen naar hem opkeek. Ondanks de middaghitte droeg ze een zware loden jas en ze had een sjofele bontmuts op haar hoofd.
‘Jawel, hoor!’ zei Franz snel. ‘Het is alleen zo lawaaierig in de stad. En het stinkt een beetje. Het riool waarschijnlijk.’ Het dametje stak haar wijsvinger als een dood takje naar hem uit. ‘Het is niet het riool dat zo stinkt,’ zei ze. ‘Het zijn de tijden. Rotte tijden zijn het namelijk. Rot, wormstekig en bedorven!’

Citaat pagina 21, vertaler Liesbeth van Nes

Iets soortgelijks?

Éric Vuillard – De orde van de dag

Maja Haderlap – Engel van het vergeten

Arno Geiger – Met ons gaat het goed

Koos Bronts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s